söndag, maj 10, 2009

En mer sjyrreburre värld: konservatismens död

Sverige är världens minst konservativa land. Åtminstone om man får tro Inglehart och Welzel vid World Value Survey, och det får man. De är nämligen världsledande på forskning om värderingar och värderingsförändringar och har i flera decennier samlat ihop enorma mängder data från världens alla länder om vad folk har för moraliska uppfattningar och riktlinjer. 

Svaren har de kvantifierat och punktat upp på två skalor: Den första handlar om i hur hög utsträckning man tycker att samhället ska styras av en sekulär, rationell moral, till skillnad från traditionella eller religiösa regler man följer snarare på grund av dess auktoritet än dess rationalitet. De extremt osekulära israeliterna i öknen nöjde sig med att Mose sa att Gud sa att flädermusen var oren, men vi skulle kräva att de angav GI-värden, andelen mättade fetter, vilka alternativa uppfattningar som finns i frågan, och så vidare. Den andra skalan handlar om i hur hög utsträckning individen bör vara fri och expressiv, snarare än kontrollerad och på sin plats. I Pol Pots extremt oexpressiva Kampuchea dödades man om man hade glasögon, eftersom risken fanns att man var en farlig intellektuell, medan vi mer tycker att man kan vara hur fanken man vill, bara man är snäll och inte skadar någon.

Resultatet från WVS kan punktas upp i en så här vacker karta: 


Man kan förstås prata länge om den här fina bilden men just nu kan vi väl nöja oss med att konstatera att Sverige med god prutmån ligger längst upp i högra hörnet - världens minst konservativa, mest progressiva land. Kartan är förstås inte statisk. Under de decennier som WVS mätt har Sverige glidit allt längre upp mot det där hörnet. Men det mest intressanta är att resten av världen följer efter i allt snabbare takt. I framtiden är alla svenskar: traditionella könsroller kommer framstå som vulgära och mossiga - i Moskva och Mexico City kommer lattepappor sitta och skvallra på varje kafé, medan deras sambor av varierande kön jobbar ihop brödfödan. Och de kommer uppfostra sina barn till att bli självständiga snarare än lydiga. Och föräldrar i Medina och Mumbai kommer ha allt mindre att säga till om i frågor om hur deras barn ska leva sina liv, och dessutom kommer de tolerera de flesta livsval deras barn gör, möjligen med undantag av om barnen går och blir religiösa extremister. En president som säger "God bless America" kommer framstå som lite för religiös och lite för patriotisk. Nothing to kill or die for. Above us only sky.

Det är förstås inte bara slumpen som gör att alla länder rör sig åt samma håll. Det handlar om det vi pratade om i förra inlägget, hur världen blir rikare. I ett fattigt samhälle finns lite handlingsutrymme, folk upplever att deras livssituation är osäker och svår att ha makt över och då är det bäst att hålla sig på sin plats och vara lojal mot familjen, släkten, klanen, nationen eller vad det nu kan vara, och lyda dess traditioner och auktoriteter.  Men i ett rikare samhälle ökar dina handlingsalternativ. Du börjar inse att du inte måste lyda någon bara för att han har stor mage och skägg. Du får råd att säga varför och varför inte, att bryta med de gemenskaper du inte trivs med, att välja din livsstil. Och alla andra får det också, så vill man få vänner och allierade gäller det att vara sjyst, snarare än skrämmande. Världen blir lite mer sjyrreburre.

4 kommentarer:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  2. Jag trodde Nederländerna skulle hamna högre på traditionell-/sekulärrationell-skalan, vilket väl handlar om sexköp, drogliberalism och dödshjälp. Sexköp är väl iförsig inte direkt progressivt och nytt, men när argumenten för det är lyckomaximering? (Argumentet individens frihet hamnar väl på den andra skalan.)

    Hur som helst håller jag mycket mer med påven när det gäller sexköp och droger, fastän vi är väldigt långt ifrån varandra på moralkonservatismskalorna.

    SvaraRadera
  3. Om Holland kan det vara värt att citera DN:s chatt med Amsterdamkorrespondenten Anna-Maria Magnusson. Följande fråga och svar publicerades där för fyra minuter sedan:

    "robert bosch hur vet mann vat händer i nederländerna när mann bor in det a typische Amsterdam? stor delet av landet är ju väldigt konservativ.
    Anna-Maria Magnusson Det är visserligen delar av Amsterdam också men jag håller med, Amsterdam är en liten ö i resten av Holland. Därför uppskattar jag också ofta att komma utanför Amsterdam för att se mer av landet. De första två åren bodde jag i Zwolle som ligger i mitten av Holland. "

    SvaraRadera
  4. Det är synd att det inte finns en allmän frågespalt på denna sida. Jag och Gustaf Brander undrar till exempel varför man säger "summan av kardemumman".

    SvaraRadera