Bara ett inlägg till från Jesusforskningen, sedan lovar jag att blogga om något annat. Det här är nämligen en DaVinci-koden-historia, bara med så oerhört mycket mer på fötterna, och en sådan vill du ju höra om, eller hur? Trots att den blev lite lång.

Vad vet du om Jesu brorsa, Jakob? Kanske visste du inte ens att Jesus hade en bror, men det hade han, flera stycken. Kanske är du en av mina mest bibelsprängda läsare (jag råkar veta att jag har en osedvanligt hög andel sådana) och känner till att Jakob var ledare för den kristna rörelsen i Jerusalem. Förmodligen vet du dock inte så himla mycket mer än så, och det är både högst naturligt och mycket märkligt. Märkligt är det för att Jakob var en så oerhört central och viktig gestalt. Inte bara för att han var köttslig bror och växt upp med Jesus, kanske var med när Johannes Döparen förklarade att de var tvugna att omvända sig för att slutet var nära, och antagligen var en av Jesu närmaste män under rörelsens första tid, utan framförallt för att det var han som axlade manteln direkt efter Jesu död och tog på sig ledarskapet för den rörelse hans broder startat. Han fortsatte att vara ledare för den till sin död, år 62. Därmed kom han att leda rörelsen i 30 år, åtminstone tio gånger så länge som sin bror, och nästan dubbelt så länge som Palme ledde socialdemokraterna. Bara som ett exempel. Han satte rimligen enorma spår i den första kristendomen. Det här är inte som jag hittar på. Hans ledarskap finns styrkt i Paulus brev, i Apostlagärningarna, hos de första kyrkofäderna och inte minst hos den judiska historikern Josefus. Faktum är att det är när Josefus ska berätta om Jakobs död som han i en liten bisats i förbifarten nämner Jesus, vårt första utombibliska stöd för Jesu existens.
Men det är naturligt att varken du eller jag vet så mycket om honom, för här har skett en medveten mörkläggning, och det är därför jag tror att en konspirationsteoretiker som Dan Brown skulle gilla historien. Stackars Jakob har nämligen råkat ha oturen att vara obekväm av så många orsaker för så många kristna. Luther gillade honom inte för att han sa att nåden inte var allt och kallade Jakobs brev (som troligen är skriven av en efterföljare till Jakob) för en halmepistel. Katolikerna gillade honom inte eftersom de dels ville att Petrus skulle vara den första ledaren, dels ville att Maria skulle vara jungfru hela livet. De låtsades att han var kusin till Jesus och kallade honom "den lille". Men den första som störde sig på Jakob var Paulus.
En dag när Jakob sitter och utövar ledarskap över kristenheten kommer en frifräsare vid namn Saul förbi. Saul, som hänger mycket i ickejudiska sammanhang och då kallar sig Paulus, säger att han har blivit en del av rörelsen och vill sprida budskapet. Kör i vind, tycker Jakob, och Paulus blir snart ledare för den då framförallt judiska rörelsen i Antiochia, en stad i nuvarande Turkiet. Efter ett tag visar det sig att Paulus har en del egna idéer. Han vill sprida budskapet till icke-judar, som varken Jesus eller Jakob brytt sig om tidigare, och tycker inte ens att de behöver omskära sig och bli judar först (vilket onekligen ökar säljbarheten). Inte ens judarna behöver leva rättrådigt längre, och alltihop på grund av Jakobs brorsas död, menar Paulus. Jakob och de tolv, som också är med i ledningen för Jerusalemförsamlingen, blir så arga, så arga (även om Petrus velar lite). Många hårda ord från bägge sidor.
Men icke-judar är onekligen fler än judar, och dessutom kan Paulus skriva och känner fler som kan det. Hans perspektiv får helt dominera när Nya Testamentet sammanställs. Jakobs brev är den enda text som representerar den gamla Jerusalemförsamlingen. Markusevangeliet, den första texten som berättar om Jesu liv, skrevs antagligen i Antiochia på 60-talet och är helt på Paulus linje, mot Jakobs och de tolvs Jerusalemkyrka. Markus låter de tolv vara totalt förstockade och genomgående inte fatta någonting om vem Jesus är, trots att han uppväcker döda och stillar sjöar, och Jesu familj låter han tro att Jesus är galen. När Matteus, Lukas och Apostlagärningarna skrivs har Jakob dött, Jerusalemförsamlingen skingrats och konflikten tonas ner och skyls över.
Så var är då den undanskuffade Jakob under hela Jesu aktiva liv? Man kan förstås bara spekulera. Några forskare har velat få honom till endera av de två Jakob som återfinns bland de tolv, en gammal kyrklig tradition säger att han var den förste av de 70 som Lukas talar om, men hade jag varit Dan Brown hade jag siktat betydligt högre. Jag hade lyft fram hur Jesu rörelse, precis som essenerna, älskade profeten Sakarja - det är hans profetior Jesus låter uppfylla genom att rida in i Jerusalem på en åsna. Jag hade pekat på hur Jesus och Jakob, precis som den essenska rörelsen som de härstammade ifrån, måste ha sett att Sakarja talade om två messiasgestalter - en kung och en präst vid kungens sida (Se t.ex. Sak 4:14). I min DaVinci-kod är Jakob en fattig man som kastas in i en karismatisk rörelse, tror sig om att tillhöra messiasbröderna, men får se sin bror dödad, budskapet förvrängt och spritt över världen, för att själv bli bortskriven ur historien.
Nästa gång lovar jag: inte lika långt, inte lika nördigt.