onsdag, april 15, 2009

Tidernas värsta miljöbov

Det händer att jag duschar. Min trådiga hårkvalitet kräver det. Ofta. Och länge. Låter varmt vatten skölja över mig och tankarna fara iväg. När jag står där och låter varmvattnet spola tänker jag gärna på Thomas Midgley Junior. Det här är hans historia:

Lille Junior föddes in i en uppfinnarfamilj i USA 1911, och han beslöt tidigt att själv bli uppfinnare. Tre stora uppfinningar hann han med under sitt liv. Hans första stora uppfinning var tetraetylbly (TEL) som kan tillsättas i bensin för att hindra att motorn knackar. Det blev succé! Visserligen började anställda på tillverkningsföretaget insjukna i blyförgiftning (en handfull dog sedemera av besvären) men TEL sålde som smör. För att lugna orolig press ordnade företaget en presskonferens där Junior andades in kemikalien under 60 sekunder och hällde den över sina händer för att visa dess ofarlighet. Därefter led han av blyförgiftningsbesvär i ett år. Lite senare började forskare från hela världen rapportera att mängden bly ökat radikalt i jordarna, och att det också fanns tydliga spår av bly i den odlade maten. Snart började blymängden i människors blod öka. Även måttlig ökning av blymängden i blodet ska tydligen ha en stor inverkan, framförallt på barn. De viktigaste följderna är att barnet får försämrad IQ och ökat antisocialt beteende. De här forskarna förklarar hur TEL tydligt ökade brottsligheten i USA. Idag är TEL utfasat i de flesta länder. 

Lille Junior lät sig dock inte nedslås utan gick raskt vidare för att lösa ytterligare ett samhällsproblem: hur man får effektiv nedkylning i kylskåp. Hans uppfinning var freon, och den visade sig också fungera utmärkt i sprejflaskor. Samt vara väldigt duktig på att bryta ner ozonlagret. Lille Juniors uppfinning är den viktigaste anledningen till ozonhålet, som ökar risken för hudcancer och gråstarr, samt minskar mängden plankton i havet, vilket leder till mindre fiskbestånd. Idag är freonet utfasat i nästan alla länder. Allt detta blev Junior lyckligt ovetande om. I 50-årsåldern drabbades han av polio. För att kunna ta sig upp ur sängen konstruerade han sin tredje stora uppfinning, en snillerik hissanordning. I den hittades han strypt den 2 november 1944. 

3 kommentarer:

  1. Jag säger som farmor: de skulle inte ha ätit av den där frukten.

    SvaraRadera
  2. Höjden av tragikomik! Underbart inlägg :)

    SvaraRadera
  3. Kära David! Vilken tur att du är föräldraledig, så att jag kan lära så mycket!!! Ser fram emot att bli föräldraledig själv snart så jag kan studera dina bloggs ytterligare (och störa dig när du sitter på café och komponerar dem). Mycket intressant, och jo gamla Junis har ju rätt som vanligt. Kan du inte ha en blogg om gamla Junis nån dag? Hon säger så många intressanta saker.

    SvaraRadera