torsdag, juni 11, 2009

En fundering och en fråga.

Idag regnade det. Ada blev blöt och troligtvis lite kall, men vägrade ändå som vanligt att ha mössa på sig. Som förälder känner man sig då mycket oansvarig. Även om jag vet att det inte finns någon koppling mellan att vara för kyld och att bli förkyld är det omöjligt att slå den tanken från ryggmärgen, och lyckas man väl med det måste man stå ut med ett tvärtjockt socialt stigma. "Hon blir kall!" sa en äldre herre till mig på skarpen härommånaden.

Men som bekant orsakas förkylning av virus. Att det möjligen är vanligare under kallare månader beror förstås på att vi då kurar ihop oss tätt tätt i det varma inomhuset. Dessutom är det inte vanligast när det är som kallast, utan på våren och hösten, troligen beroende på luftfuktighet. Förkylning har inte ens fått sitt namn av att man trodde den berodde på nedkylning, utan av att dess symtom liknar vad man upplever när man är kall. Men nu sitter kopplingen cementerad i språket och traditionen. Och inte verkar ens immunförsvaret bli sämre av att man blir kall, även om det känns intuitivt. Man har gjort massor av studier på stackare. Stängt in dem i kylskåp och sprutat rhinovirus i näsan på dem, men de blir precis lika lätt sjuka som den varma kontrollgruppen. Någon studie har till och med sett immunförsvaret förbättras hos dem som huttrar.

Min fråga till er, mina kloka och allmänbildade läsare, är nu: Finns det någon fara med att Ada blir lite kall, förutom det obehag i stunden hon inte direkt verkar känna? Jag kan inte komma på något, mer än att det känns fel. Hela mitt väsen gör uppror och vill säga Nej. Om svar anhålles!

7 kommentarer:

  1. Jag tror som så här:
    Det finns två saker som kan vara teoretiskt farligt/ofördealaktigt med att bli kall. Det första är att man tvingas bränna mer energi, alltså gör av med mer mat, om man är kall för att kroppen ska hålla sin arbetstemperatur. I dagens samhälle är detta knappast ett stort problem, men utvecklingshistoriskt har det förstås varit det.
    Det andra problemet är när man faktiskt blir så kall att kroppen inte klarar av det, alltså att man förfryser kroppsdelar och/eller faller i koma. Dit är nog steget ganska långt för lilla Ada i sin lilla vagn.
    Jag kan bara skaka på huvudet över alla dessa vuxna som försöker tvinga på sina stackars barn mössa vid varje temperatur som något kryper under fingervarmt, men som själva inte skulle komma på tanken att sätta på sig en mössa. Tokerier!

    SvaraRadera
  2. Jag håller med föregående talare, och hejar istället på den mysfaktor ni senare kan införa när Ada har fått socker introducerat i sitt liv:
    Nämligen varm choklad-mys med mamma och pappa när man kommer hem igen!

    SvaraRadera
  3. Jag har alltid trott att förkylningsviruset trivdes i kyla, dvs. att risken att bli förkyld ökar vid nedkylning. Under förutsättningen att man bär smittan dårå.

    Vetenskapen verkar osäker på vilka råd som gäller till oss barnafostrare. Men här hittade jag ett referat av en rapport som pekar åt det hållet då den menar att nedkylning "orsakar en förträngning av blodkärlen och stryper tillförseln av varmt blod som innehåller de vita blodkropparna som behövs för att nedkämpa infektioner":

    NEDKYLNING ORSAKAR FÖRKYLNING
    http://www.2000taletsvetenskap.nu/nyheter/kyla.htm

    SvaraRadera
  4. Ska göra en djupdykning i pubmed senare. Ett litet smakprov:

    http://fampra.oxfordjournals.org.ludwig.lub.lu.se/cgi/content/full/22/6/608

    SvaraRadera
  5. Andusch: Jag ser fram emot en djupdykning! Tyvärr är din länk lösenordbelagd (och Bugmenot.com hjälper inte). Kan man få ett smakprov?

    SvaraRadera
  6. Background. There is a common folklore that chilling of the body surface causes the develop-
    ment of common cold symptoms, but previous clinical research has failed to demonstrate any
    effect of cold exposure on susceptibility to infection with common cold viruses.
    Objective. This study will test the hypothesis that acute cooling of the feet causes the onset of
    common cold symptoms.
    Methods. 180 healthy subjects were randomized to receive either a foot chill or control pro-
    cedure. All subjects were asked to score common cold symptoms, before and immediately after
    the procedures, and twice a day for 4/5 days.
    Results. 13/90 subjects who were chilled reported they were suffering from a cold in the 4/5
    days after the procedure compared to 5/90 control subjects (P = 0.047). There was no evidence
    that chilling caused any acute change in symptom scores (P = 0.62). Mean total symptom score
    for days 1–4 following chilling was 5.16 (±5.63 s.d. n = 87) compared to a score of 2.89 (±3.39 s.d.
    n = 88) in the control group (P = 0.013). The subjects who reported that they developed a cold
    (n = 18) reported that they suffered from significantly more colds each year (P = 0.007) compared
    to those subjects who did not develop a cold (n = 162).
    Conclusion. Acute chilling of the feet causes the onset of common cold symptoms in around
    10% of subjects who are chilled. Further studies are needed to determine the relationship of
    symptom generation to any respiratory infection.

    SvaraRadera
  7. Ödets sadistiska ironi ville förstås att Ada skulle dra på sig en rejäl förkylning efter det här inlägget. Jag är dock rätt säker på att det inte hade med de få minuter som hon var mössfri, vilket närmast var ett svepskäl att förankra det här sedan länge uttänkta blogginlägget i någon slags aktualitet, men desto mer med öppna sabla förskolan. Adas sjukdomsfrekvens efter ÖF-besök är i princip 100%-ig.

    Hur som. Det verkar väl vara samma studie som ni är inne på, Anders och Stefan. Jag behöver nog dock mer för att bli omvänd, för vad jag förstår har de flesta studier inte kunnat hitta den här effekten. Men inför kalla fakta är jag givetvis böjd att vika mig.

    SvaraRadera