onsdag, juni 03, 2009

Det blodigaste århundradet i världshistorien

Min farmor är nästan hundra år. En del har onekligen hänt under hennes livstid. Två världskrig, till exempel, det första med kanske 15 miljoner människor på sitt samvete, det andra med säkerligen 50 miljoner. Sedan min farmor föddes har nästan 200 miljoner människor mist livet på grund av krig, folkmord eller annat politiskt våld, och medvetet skapad svält. Siffror så ofattbart stora att det inte är konstigt att 1900-talet brukar kallas världshistoriens blodigaste århundrade. Ändå är det inte sant. Det har funnits tider som varit ännu jävligare, då risken att dö i krig och våld varit ännu högre. Låt mig ge er tre kandidater:
  1. 1600-talet. 30-åriga kriget rasar i Europa och dödar nästan 10 miljoner människor (det kan dock vara bra att ha i bakhuvudet att alla beräkningar är högst osäkra - folk kan ju i Jösse Kristi namn inte ens enas om hur många som dött i Irakkriget), politiskt kaos i Ryssland dödar 5 miljoner, Mingdynastins fall beräknas leda till ofattbara 25 miljoner människors död, samtidigt som det aggressiva Stormoguls rike i Indien sveper ner över den tättbefolkade kontinenten och europeerna fortsätter sin brutala kolonalisering och slavhandel. Alltihop i en världsbefolkning en femtedel så stor som andra världskrigets, en tolftedel av dagens. De tokigt höga talen beror till stor del på de nya skjutvapnen.
  2. 1200-talet. Att det här är tiden för en massa korståg är en småsak i jämförelse med de 40 miljoner människor (!) som Djingis Khan och hans effektiva släktingar beräknas ha tagit kål på under mongolerövringarna. Det kan också vara värt att påminna om att livet även i fredstider var blodig. Statistik från England visar att risken att mördas var 50 gånger så hög på 1200-talet mot idag. Och statsapparaterna genomförde givetvis konsekvent politisk terror och tortyr.
  3. 700-talet. An Shi-upproren i Kina ska ha haft ihjäl 36 miljoner människor, i en värld med en tiondel så stor befolkning som under andra världskriget. I Europa går Karl den Store hårt fram för att skapa sitt rike, och de muslimska väldena växer. Samtidigt kan man komma ihåg att om det är något som är värre än en terroriserande övermakt så är det frånvaron av en övermakt. Under 700-talet rådde maktvakuum i stora delar av världen, på samma sätt som det nu gör i Somalia - ett inbördeskrig där den klanherre eller rövarliga som tar sig mest makt styr.

Och som ett somaliskt inbördeskrig har det sett ut i världen där ingen centralmakt lyckats skapas, sedan Homo sapiens uppkomst. Några amerikanska antropologer har beräknat att risken att dö av våld under stenåldern var 20 gånger högre än under 1900-talet. Vem vet, kanske var det blodigaste århundradet 10.000 f.Kr.?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar