fredag, mars 27, 2009

Glöm allt du lärt dig.

Imorgon, klockan 20.30 lokal tid, sköljer en svart våg fram över jordens tidszoner. Verkställande direktörer, mellanchefer och vanliga knegare kommer då att trycka på strömbrytarna och behålla den i det läget under en timme. Detta är ett sätt att fira Earth Hour, och visa att man verkligen menar allvar med att man inte har någon större lust att låta framtida generationer med strandnära tomter skölja bort med tidvattnet.

Det finns dock också en annan koppling mellan strömavbrottet och framtida generationer. Så här skrev exempelvis Björn Ramel, egentligen i ett helt annat ämne, i Sydis igår: "En sen lördag utan TV och ljus, tja, det kan nog betyda fler barn." Troligen skojar Björn Ramel. Kommer med en lustifikation. En skämtsamhet. Vill få oss att dra på smilbanden. Busar till det. Men föreställningen om att strömavbrott leder till barn nio månader senare finns verkligen.

Den är vad Peter Olausson, mannen som driver den hemsida jag strax ska göra reklam för, kallar för en faktoid, något som av många uppfattas som fakta men egentligen inte är det. Hemsidan heter följaktligen Faktoider.nu (den finns även som bok och som blogg). Här avslöjas vid sidan om myten om strömavbrotten som afrodisiak hundratals föreställningar vi människor vet är sanna, men som inte är det. Tumregeln är att du kan glömma allt du lärde dig på lågstadiet, det mesta från mellanstadiet och en hel del från högstadiet. Som gymnasielärare lovar jag dyrt och heligt att aldrig lära ut följande favoritfaktoider:

Så släck gärna lampan 20.30 imorgon, men nästföljande timme tillbringar du förslagsvis med att bli upplyst. Av faktoider.nu.


10 kommentarer:

  1. Bra rutet! Det händer att jag kikar på den engelska varianten http://www.snopes.com/ ibland, bra resurs att ha när det mytiska tränger sig på lite väl mycket.

    SvaraRadera
  2. Men varför kan man inte vara lite anpassningsbar när det gäller NÄR man har den där strömlösa timmen? Att den ska sammafalla med att det spelas fotbolls-VM-kval runtom i hela världen är ju ofattbart. Det gör i alla fall att en sån som jag inte ens har en tanke på att lyda uppmaningen. Jag kan vara strömlös ganska ofta,men inte mitt under Portugal-Sverige.

    Trevlig blogg, Dav! Jag har läst den men ännu inte kommit mej för att kommentera. Men nu gör jag alltså det.

    Samtidigt vill jag passa på att bjuda in till läsning av min egen blogg. Den är inte startad av mej utan av min coach E, som har som långsiktigt mål att få mej i form till Vasaloppet nästa år. Tanken är jag ska bli mindre benägen att fuska med träning och kost om jag tvingas skriva om det. Välkommen att följa min kamp. Ni som känner mej sen tidigare kommer troligen inte att känna igen mej. Jag känner inte ens igen mej själv. En förklaring är jag nog befinner mej i nån form av 30-årskris.

    SvaraRadera
  3. Och min blogg hittar ni på www.vasaloppettvatusentio.blogg.se

    SvaraRadera
  4. Hmm. Jag hade tydligen fattat den där kampanjen fel. Jag hade fått för mej att det inte bara var lamporna som skulle släckas utan att man skulle leka strömavbrott på riktigt. Men nu är jag är alltså på. Klart jag släcker mina lampor ikväll och hoppas vårt landslag lyser upp lägenheten från teven...

    SvaraRadera
  5. Hej, herr Jones - du namne och forne sambo som gifter sig, skaffar barn och byter efternamn precis som jag. Är vi rent av en och samma. Nej! Det är en myt! Snopes har jag varit inne på! Bättre än vitlök och korslagda pinnar mot det mytiska.

    SvaraRadera
  6. Martin: Finfin blogg som sagt på din blogg. Jag hade nog också tänkt att det var strömlöst som gällde tills Mill upplyste mig om att teven inte var en lampa. Men jag tror att flexibiliteten du efterlyser skulle ta udden lite av jippot kring jordtimmen. Lite som om man kunde riva av nyårsskiftet lite när man ville i mellandagarna.

    SvaraRadera
  7. Där jag befann mig var allt släkt förutom stereon. Men därnere i Skåne där jag har släkt verkar ju allt vara tänt som i en annan gammal hasseåtagerevy.

    SvaraRadera
  8. Det var väldigt vad ni fokuserade på den där biten med Earth Hour, när jag kom med storslagna scoop om bröllopsris.

    SvaraRadera
  9. jag vill gärna ignorera det här med bröllopsriset. vill ju inte uppmuntra en riskastarrenässans när fåglarna sätter i halsen för varje pickpick, att de överlever det gör saken bara lite bättre.

    Jag firade i alla fall earth our i ett 1700talstorp i småland med att stänga av el, värme och vatten totalt. värmeljus och öppen spis tog oss igenom. och musik från en dator som gick på batterier, men det är ju redan insamlad el.

    SvaraRadera
  10. Sätter de i halsen, då, fåglarna? Är det inte bara ännu en myt?

    1700-talstorp! Så borde vi alla leva!

    SvaraRadera